Soupe Vichyssoise

Fransk potatis- och purjolöksoppa
förrätt


1-2 port          | Tid: ca 40 min |          4 port
1 st                        purjolök                      2 st

2 stora                  potatisar                 4-5 st
1/4                           gul lök                       1 st
1 msk        margarin eller smör       2 msk
5 dl                    ljus buljong             1,2 liter
(tärning + vatten)
1 st                    persiljekvist                   2 st
1/2 dl                  vispgrädde                1-2 dl
salt, peppar, gräslök


Ansa och skölj purjolöken. Skär det vita på purjolöken i tunna skivor. Skala potatisen och löken och skiva tunt. Fräs potatis och lök & purjolök utan att den får färg i matfettet i en gryta, stor nog för soppkok. Häll på buljongen och lägg i persiljekvistar. Låt koka under lock på svag värme tills potatisen faller sönder. Passera genom en stålsikt eller kör soppan i en matberedare, mixer eller med stavmixer tills den får slät och jämn konsistens. Ska soppan serveras varm - värm den och tillsätt ovispad grädde. Ska soppan serveras kall bör den kylas väl. Vispa grädden till tjockflytande skum och tillsätt den först vid serveringen. Strö över finklippt gräslök. Bjud gärna vitt brytbröd till.
(Vi blandade även lite smör med en pressad vitlöksklyfta och la en liten klick i varje skål innan vi hällde i soppan. Jättegott!)


Ät och njut
evelina

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0